
Bij TinkerCad kan je ook 3D ontwerpen. Hierbij richten we ons meer op het creëren en aanpassen van kleinere producten. Je kan echt álles maken! Het geweldige hiervan: je kan deze dingen ook uitprinten met de 3D-printer
Vanaf 31 augustus 2016 is elke woensdag– en donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur, het Tech-Lokaal beschikbaar voor groepen 7 en 8 van basisscholen. Het educatieve programma duurt ongeveer 2 uur. De leerlingen kunnen vooraf in groepen van twee kiezen welke technieken ze willen uitproberen. Het Tech-Lokaal geeft scholieren de keus uit drie techniek categorieën:
Het Tech-Lokaal laat kinderen onder begeleiding op een leuke, maar vooral ook leerzame manier bezig zijn met techniek. Ze krijgen de mogelijkheid om zelf te ontdekken wat techniek is en wat de mogelijkheden zijn. Het Tech-Lokaal dient dus eigenlijk ook als een soort verlengd klaslokaal. Basisscholen gaan steeds vaker techniek dienen op te nemen in hun curriculum.
Bent u geïnteresseerd om te helpen als vrijwilliger? Bekijk onze Vacatures.
Bekijk voor beschikbaarheid de agenda.
Bij TinkerCad kan je ook 3D ontwerpen. Hierbij richten we ons meer op het creëren en aanpassen van kleinere producten. Je kan echt álles maken! Het geweldige hiervan: je kan deze dingen ook uitprinten met de 3D-printer
Alles wat jij je bedenkt, kun je daadwerkelijk zelf maken! Ja, zo simpel is het. Bij deze ontdekplek leer je technisch tekenen met de computer. Van een simpel ontwerp tot ingewikkelde objecten zoals: de nieuwste auto, de hipste fiets, je droomhuis of ieder ander object dat jij je kunt voorstellen!
Arduino is een soort van programmeer-bare printplaat. Een kleine printplaat waarop aansluitingen zitten die je nodig hebt om allerlei motoren en sensoren aan te sluiten. Je leert hoe deze aan te sluiten en te programmeren om b.v. een stoplicht of een robot te bouwen.
Maak je eigen compositie, combinatie van verschillende foto’s. Herken het verschil tussen jpg en png files (werken met en maken van transparante foto’s). Knip bijvoorbeeld een olifant uit en plak die in een andere omgeving.
Ontwerp jouw eigen website Bij deze ontdekplek ga je leren hoe je een website kunt ontwerpen. Een website bestaat uit verschillende pagina’s die geprogrammeerd zijn in de programmeer-taal ‘HTML’. Om een website te maken moet je deze ‘taal’ leren. Je kan ook ‘CSS’ leren die wordt gebruik je voor de opmaak van de website.
De Oculus Go is een alles-in-een virtual realityheadset. Bij deze ontdekplek ontwerp en maak je je eigen virtuele wereld op de computer, waarna je deze kunt bekijken en beleven met de Oculus go!
Maak en mix je eigen muziek, pas je volume en snelheid eenvoudig aan, allemaal met het programma Magix. Neem je eigen USB mee, zodat je het mooie muziekstuk thuis kunt laten horen!
Iedereen weet wat Minecraft is en hoe het eruitziet. Maar weet je dat je een minecraft wereld ook kunt programmeren zodat het programma doet wat jij wil? Hoe, dat leer je tijdens deze ontdekplek. Minecraft is ook te combineren met sketch-up dus je kunt je eigen game-omgeving aanpassen.
Heb jij altijd al willen weten hoe robotica werkt? Snap jij ook niet precies hoe een Robot nou ‘ziet’ en ‘voelt’? Met Lego Mindstorms kom je er achter! Hier leer jij aan de hand van een aantal programma’s hoe robots nou eigenlijk werken, en hoe jij er zelf eentje kunt besturen!
Altijd al zelf een computergame willen ontwerpen? Dat kan bij deze ontdekplek! Maar wat is een computergame nou eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken om er één te maken? Dat leer je hier ook. Met het programma Scratch ga je zelf aan de slag om een toffe game te ontwikkelen.
Heb jij een smartphone, of heb jij wel eens met een smartphone van een vriend of vriendin gespeeld? Dan heb je zeker weten een app gebruikt! Een berichtje sturen of spelletje spelen gebeurt allemaal via apps op de mobiel. Bij deze ontdekplek kunnen de leerlingen zelf hun app ontwerpen op smartphone.
Met een fles, wat water en een fietspomp kunnen de leerlingen zelf een raket maken. Hoe werkt een raket, maar ook hoe beïnvloed aerodynamica de raket. De leerlingen maken zelf vleugels en staartvinnen voor de raket en bekijken of dat beter werkt dan wanneer je de fles zonder aerodynamica afschiet..
Maak zelf een voederhuisje voor vogels die honger hebben. Je mag zelf de hoogte, breedte en diepte bepalen, rechte of schuine steunpaaltjes maken. Er komt een dak op wat je zelf het mooiste vindt. Ontdek wat wel/niet kan want het moet wel stevig zijn en ruimte aan vogels geven om te komen eten.
Solderen is een techniek waarbij je tin gebruikt om metalen onderdelen aan elkaar te bevestigen. Met een soldeerbout verhit je tin die dan als een soort kit de metalen aan elkaar smelt. Je gaat met ijzerdraad je naam schrijven, of een mooie bloem of een dier maken. Proberen??
De kinderen krijgen bij deze ontdekplek de mogelijkheid om zelf een lantaarn te maken. Dit doen ze met aluminium plaatjes en diverse schroeven en bouten. Zo leren ze hoe je moet zagen en waar je precies moet boren of dingen moet afmeten. Ook zien ze hierbij hoe belangrijk nauwkeurigheid is.
Bij deze ontdekplek ga je zelf een lamp maken. Onder begeleiding van een vrijwilliger wordt de lamp gemaakt van verschillende soorten hout en soorten schroeven en bouten. Het lampje en lampenkap worden al aangeleverd, maar voor de rest maken de leerlingen alles zelf. Ze leren nauwkeurig zagen, boren en schroeven.
Wat is er nodig om een huis te bouwen? Gereedschap, bouwvakkers, plannen, tekenaars, goedkeuringen? Ga zelf aan de slag en bouw het huis met behulp van kant en klare onderdelen die altijd het juiste resultaat geven. Los de puzzel op die de gereedschappen koppelen aan de juiste letters.
Als je klaar bent met deze ontdekplek, dan hebben hefbomen geen geheimen meer voor jou. Dan weet je alles over hefbomen en hoe je er mee moet werken. Hefbomen zijn instrumenten die het werk van de mens veel lichter maken als je die hefbomen tenminste goed gebruikt. Dat goed gebruiken ontdek je hier vanzelf
Ontwerp je eigen flipperkast en win van je tegenstander! Daarvoor heb je diverse materialen nodig, maar vooral fantasie! Je kunt ook ideetjes inwinnen op internet. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we enkele voorbeelden gemaakt: afschietmechanismen, hindernissen, etc. Maar jij bepaalt hoe jouw flipperkast eruit gaat zien!
Maak je eigen elektriciteitsnet in je huis. Sluit lampen aan en laat een huisbel klinken. Probeer de ventilator te laten draaien en zet een hotelschakeling in elkaar. Probeer de “bibberzenuwboom” aan te sluiten. Dat alles kun je op een veilige manier van harte uitproberen en ontdekken welke mogelijkheden er zijn.
Creatief schilderen betekent dat we vooral aandacht besteden aan je creativiteit die we door middel van verschillende technieken en werkwijzen zoveel mogelijk willen stimuleren. Je maakt je eigen schilderij: in 3d, abstract, realistisch of volgens je eigen gevoel en realiteit.
Bouw een reuzenrad, een zweefmolen, een duo-schommel, een helikopter. Dat kan allemaal met Meccano. Met boutjes, moertjes, staafjes, motortjes, kabeltjes, assen, enz. Met een handleiding kun je alles nabouwen maar je eigen ontwerp kan natuurlijk ook. Voor als je handig bent en geduldig!!
Bloem is een basisproduct waar je veel gerechten mee kunt maken zoals cakes, pannenkoeken, muffins of koekjes. Belangrijk is om eerst in de voorraadkast te gaan kijken wat er is ingekocht. De coach adviseert je bij het toepassen van de juiste technieken en het bepalen van de receptuur.
Een appelflap maken, een saucijzen-broodje, een loempia of misschien ken je zelf een gerechtje wat je met bladerdeeg kunt maken. Van belang is welke ingrediënten je in de voorraadkast hebt staan. Bepaal samen met je coach wat het gaat worden, welk recept en welke technieken je gaat gebruiken.
Er zijn zoveel verschillende soepen, heldere, gebonden of maaltijdsoepen. Belangrijk is de bouillon en wij vertellen je hoe die te maken. Met ingrediënten uit onze voorraadkast bepalen we welke soep we gaan maken. De coach denkt met je mee en adviseert je, ook over de technieken die je toepast.
Wordt het een tagliatelle, lasagne, spaghetti carbonara, ravioli of tortelline? Eens kijken wat er in de voorraadkast ligt. We gaan het samen ontdekken welke saus of vulling erbij hoort en verschillende technieken leren die nodig zijn om een pastaschotel te maken.
Kiezen voor gastblijheid, betekent dat je het leuk vindt om met gasten om te gaan en ze een leuke middag of avond in een restaurant te geven. Ook hierbij zijn technieken belangrijk. Je leert een luxe en eenvoudige tafel dekken, hoe je een fijne sfeer schept, hoe je gasten ontvangt en wat etiquette betekent.
Ook zonder vlees kun je een lekker gerecht of hapje maken. Bijvoorbeeld Falafel, een gerecht uit Libanon. De kikkererwten hebben een bijzondere smaak van komijn en koriander. Wil je dit gerecht maken? Bekijk de voorraadkast, welke producten zijn er? Kies samen met de coach de receptuur.