Basisonderwijs

Dagdeel en ontdekplekken in het Tech-Lokaal

Vanaf 31 augustus 2016 is elke woensdag– en donderdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur, het Tech-Lokaal beschikbaar voor groepen 7 en 8 van basisscholen. Het educatieve programma duurt ongeveer 2 uur. De leerlingen kunnen vooraf in groepen van twee kiezen welke technieken ze willen uitproberen. Het Tech-Lokaal geeft scholieren de keus uit drie techniek categorieën:

  1. Innovatieve techniek: vooruitstrevende technieken, zoals 3D printen, 3D tekenen of robotica. Hier wordt vooral gewerkt met computers, waar leerlingen software gebruiken om van alles te ontwerpen en creëren. Hier hoort bijvoorbeeld ook stop-motion bij, waar leerlingen zelf een stop-motion filmpje leren maken.
  2. Consumptieve techniek: technieken die met koken en bakken te maken hebben, zoals zelf pasta maken of pannenkoeken bakken. Hierbij wordt tevens de link gelegd naar wat voor techniek er nodig is om bijvoorbeeld de ingrediënten van de boer naar de consument te krijgen. Daarnaast kan er ook geleerd worden hoe je een tafel volgens de etiquette dekt en hoe je veilig met een dienblad kan lopen.
  3. Traditionele techniek: technieken die te maken hebben met het klassieke beeld van techniek, zoals metaalbewerking, houtbewerking of elektrotechniek. Hierbij wordt echter wel een fris beeld gecreëerd voor de kinderen, waar ze de kans krijgen om zelf creatief bezig te zijn en te ontdekken.

Het Tech-Lokaal laat kinderen onder begeleiding op een leuke, maar vooral ook leerzame manier bezig zijn met techniek. Ze krijgen de mogelijkheid om zelf te ontdekken wat techniek is en wat de mogelijkheden zijn. Het Tech-Lokaal dient dus eigenlijk ook als een soort verlengd klaslokaal. Basisscholen gaan steeds vaker techniek dienen op te nemen in hun curriculum.

Bent u geïnteresseerd om te helpen als vrijwilliger? Bekijk onze Vacatures.

Bekijk voor beschikbaarheid de agenda.


Innovatieve techniek

Denk je dat techniek alleen draait om met je handen werken? Dan heb je het mis! Techniek bevat ook allerlei interessante moderne onderwerpen. Hoe denk je bijvoorbeeld dat al die apps op je smartphone worden ontworpen? Ook dingen als 3D ontwerpen valt onder innovatieve techniek. Er zijn namelijk gewoon gratis programma’s die je kan gebruiken om alles wat je kan bedenken ook echt te ontwerpen. Die ontwerpen kunnen daarna ook in 3D geprint worden!

In juni is de Lego Mindstormsclub gestart. Met Lego Mindstorms leer je hoe je technische Lego bouwt, maar ook hoe je vervolgens deze robot kunt programmeren om hem een parcours te laten rijden. De club heeft zelfs deelgenomen aan de First Lego Legue.

In oktober is de Gamedesign club gestart en worden er regelmatig workshops gegeven.Blok toevoegen


De categorie innovatieve technieken heeft de volgende ontdekplekken:

TinkerCAD

tn_TinkerCAD

Leer hoe je ontwerpen maakt in 3D, die ook in 3D kunnen worden uitgeprint!Meer informatie

SketchUp

tn_Sketch-Up

Met dit 3D-ontwerpprogramma kan jij alles ontwerpen wat je kan bedenken, van een sleutelhanger tot een nieuwe fiets.Meer informatie

Robotica – Lego Mindstorms

tn_Robotica

Ontdek hoe je robots kan programmeren, en ze een parcours kan laten rijden. Binnenkort start ook een Tech-Club voor Lego Mindstorms!.Meer informatie

Gamedesign

tn_Gamedesign

Ontwerp je eigen game, en ontdek wat er allemaal bij komt kijken als je een game ontwerpt.Meer informatie

Appdesign

tn_Appdesign

Iedereen weet tegenwoordig wel wat een app is. Maar hoe werken die precies, en hoe ontwerp je je eigen app?Meer informatie

Stop motion

tn_Stop motion

Regisseer en creëer je eigen stop motion video, en laat hem daarna meteen aan je klasgenoten zien!Meer informatie

Consumptieve Techniek

Altijd al benieuwd hoe het er in een restaurant of winkel aan toe gaat? Hoe word het eten bereid, hoe eet je gezond, hoe ontvang je een gast en wat beïnvloed allemaal je smaak. In het Tech-Lokaal is van alles te ontdekken over de consumptieve technieken, maar wat zijn dat nou eigenlijk? Dit zijn allerlei technieken die te maken hebben met eten, drinken, proeven maar ook leer je hoe je netjes een tafel kunt dekken of hoe het is om een groenteboer te zijn.

Momenteel wordt er ook een workshop en club ontwikkeld voor de consumptieve techniek. Houd dus deze site in de gaten!


De categorie Consumptieve Technieken heeft de volgende ontdekplekken:

Diner voor acht

tn_Diner voor acht

Leer hoe je zelf pasta maakt, maak je eigen saus en eet het daarna op met je klasgenoten!
Meer informatie

Gastblijheid

tn_Gastblijheid

Hoe dek je precies netjes een tafel, en hoe moet je lopen met een dienblad zonder ongelukken?.Meer informatie

Van boer tot jou!

tn_Van boer tot jou

Maak je eigen pannenkoeken, en leer ondertussen waar alle ingrediënten vandaan komen! Meer informatie

Bladerdeeg bakken

tn_Bladerdeeg bakken

Maak zelf je bladerdeeghapjes, en serveer ze aan je klasgenoten!.Meer informatie


Traditionele Techniek

Bij techniek denk je al snel aan met je handen werken. Timmeren, metaal zagen, boren, al dat soort dingen. Maar naast deze dingen kan je er nog veel meer mee. Zin om bijvoorbeeld een raket te bouwen, of je eigen gezicht in 3D te schilderen? Het hoort ook allemaal bij Traditionele Techniek.


De categorie Traditionele Technieken heeft de volgende ontdekplekken:

Waterraket

tn_Waterraket (2)

Met een fietspomp, wat water en een colafles kan je je eigen raket maken! Je leert ook hoe je hem verder kan laten schieten, en wat vleugels doen.

Meer informatie

Creatief schilderen

tn_Creatief schilderen

Leer hoe je een 3D-schilderij maakt van je eigen gezicht! Meer informatie

Lampje maken

tn_Lampje maken

Hier kan je alles over hout bewerken en timmeren leren, terwijl je een lampje maakt. Meer informatie.

Lantaarn maken

tn_Lantaarn maken

Leer alles over metaal bewerken door je eigen lantaarn te maken. Meer informatie